جالب است بدانید که سو تغذیه در کودکان و مادران و مصرف الکل، آب ناسالم، عدم رعایت بهداشت و شستشوی دست به ترتیب ۱.۶ سال و ۷.۲ ماه عمر را کاهش میدهند. به علاوه، HIV و ایدز و کمبود تغذیه هم به ترتیب تنها ۳.۶ و ۱.۲ ماه از عمر انسان را کمتر میکنند.
بر اساس این گزارش، آلودگی هوا زمانی رخ میدهد که ذرات PM2.5 به اندازهی دو و نیم میکرون یا کمتر باشد. «کریستینا هاسنکوپف»، یکی از نویسندگان این گزارش و مدیر برنامههای کیفیت هوا در مرکز مطالعات سیاستگذاری و برنامهریزی انرژی دانشگاه شیکاگو میگوید: «اندازه این ذرات به قدری کوچک است که علاوه بر سیستم ایمنی بدن و ریه، به سیستم گردش خون هم نفوذ میکنند. تنفس این ذرات ممکن است در طولانی مدت باعث بیماریهای ریوی، مشکلات تنفسی و یا حتی سکته مغزی و حمله قلبی شود. البته باید اضافه کنم با اینکه تاثیرات آلودگی هوا تمام افراد را تحت تاثیر قرار میدهد، اما گروههای حساس از جمله افراد میانسال، کودکان یا افراد باردار بیشتر تحت الشعاع قرار میگیرند. همچنین باید توجه کنیم که چگونگی رعایت نکات بهداشتی باعث میشود که آلودگی هوا در سراسر جهان مقدار مشخصی نداشته باشد و بودجهای که صرف مقابله با آن میشود هم در این روند تاثیرگذار است.»
آلودگی هوا در نقاط مختلف جهان
بر اساس این گزارش، آلودگی هوا بیش از هر جای دیگری در قارههای آسیا و آفریقا دیده میشود. کشورهای هند، چین، پاکستان، بنگلادش، نیجریه و اندونزی از جمله مواردی هستند که بدترین کیفیت هوا را به ثبت رساندهاند. این کشورها به دلیل سطوح بالای آلودگی و جمعیت زیاد در مجموع سه چهارم یا ۷۵ درصد از کل آلودگی هوای جهان را به دوش میکشند. متاسفانه، ساکنان این کشورها به طور متوسط حدود پنج سال از زندگی خود را در اثر آلودگی هوا از دست میدهند.
بنگلادش در سال ۲۰۲۱ رکورد آلودهترین کشور جهان را به ثبت رسانده که هر یک از شهروندان آن به طور متوسط ۶.۸ سال از طول عمر خود را در اثر آلودگی هوا از دست دادهاند. این در حالی است که ساکنان ایالات متحده تنها ۳.۶ ماه از زندگی خود را تحت تاثیر این اتفاق خواهند بود و کمتر زندگی خواهند کرد. جالب است بدانید که کشورهایی مانند جزایر اقیانوس آرام، اسکاندیناوی، ایسلند و کانادا در این بین دارای بهترین کیفیت هوا بودهاند و رکورهای مناسبی را به ثبت رساندهاند.
چرا برخی از کشورها بیشتر از سایرین تحت تاثیر آلودگی هوا قرار میگیرند ؟
هاسنکوپف در این باره توضیح داد: «عواملی مانند صنعتی شدن، سوزاندن محصولات کشاورزی، کشافهای زیرساختی و فقدان سیاستهای کاهش آلودگی از جمله مورادی هستند که در حال حاضر هوا را در آسیای جنوبی تحت تاثیر قرار داده است. گزارش ما نشان میدهد که تنها ۳۵.۶ درصد از کشورهای آسیایی و ۴.۹ درصد از کشورهای آفریقایی استاندارد کیفیت هوا را رعایت میکنند. جالب است بدانید که این آمار برای کشورهای اروپایی و آمریکای شمالی ۸۳.۴ درصد است. البته کمبود بودجه هم از جمله مواردیست که در این امر بسیار حائز اهمیت است.»
یکی از سازمانهای غیرانتفاعی آب و هوایی بریتانیا تخمین زده که بنیادهای بشردوستانه در سال ۲۰۲۱، ۶۳.۵ میلیون دلار آمریکا را به مبارزه با آلودگی هوا در سطح جهانی اختصاص دادهاند. با این حال، هیچ یک از نقاطی که پیش از این به آنها اشاره کردیم به یک اندازه مشمول این کمکهای مالی نبودهاند. کل قاره آفریقا در حال حاضر تنها ۳۰۰ هزار دلار و آسیا هم ۱.۴ میلیون دلار از این مبلغ را برای مبارزه با آلودگی هوا دریافت میکنند.
مقابله با آلودگی هوا
با این حال، جالب است بدانید که با وجود افزایش ۵۰ درصدی آلودگی هوا در دو دهه گذشته در برخی از کشورهای جنوب آسیا، به نظر میرسد که مقابله و کاهش آن همچنان امکانپذیر است. چین در این زمینه موفقیت چشمگیری داشته و با اجرای سیاستهای سختگیرانهاش توانسته سطح PM2.5 را تا حدود ۴۲ درصد کاهش دهد. برخی از این سیاستها شامل مواردی مانند محدود کردن تعداد خودرو ؛ کاهش ظرفیت تولید آهن و فولاد و ممنوعیت افتتاح کارخانههای جدید زغال سنگ بوده است.
آلودگی هوا میتواند به اندامهای در حال رشد جنین آسیب بزند و موجب بروز بیماری شود.
تحقیقات جدید نشان میدهد که ذرات کربن سیاه در سه ماهه اول بارداری میتوانند بر اندامهای در حال رشد جنین آسیب برسانند. و در مراحل بعد موجب بروز بیماری شوند.
نتایج این مطالعه که اخیرا در نشریه لانست منتشر شده نشان میدهد که یک نوزاد تازه متولد شده و جفت آن در معرض آلودگی هوا، به ویژه نانو ذرات کربن سیاه، قرار داشته و آسیب دیدهاند.
دانشمندان دانشگاه آبردین بریتانیا و دانشگاه هاسلت بلژیک در این تحقیق، ۶۰ جفت مادر و نوزاد از جمله نوزادان زیر چهار هفته را مورد مطالعه قرار دادند.آنها کربن سیاه، یک ماده سیاه دودهای را که از منابع سوزاننده سوخت فسیلی مانند موتورهای احتراق داخلی و نیروگاههای زغال سنگ در هوا منتشر میشود، بررسی کردند. تا ببینند که آیا آلاینده هوا میتواند به جنین برسد یا خیر و ذرات کربن سیاه در خون بند ناف مشاهده کردهاند.خونی که پس از تولد نوزاد در جفت و بند ناف باقی میماند تایید میکند که این ذرات میتوانند از جفت عبور کرده و وارد سیستم گردش خون جنین شوند.
علاوه بر این، این اولین تحقیقی است که نشان داده است:
در اوایل سه ماهه اول بارداری نانو ذرات کربن سیاه میتوانند از جفت در رحم جنین عبور کنند و به اندامهای در حال رشد جنین مانند کبد، ریهها و مغز آن نیز نفوذ کنند.
محققان این مطالعه نوشتند که این یافته از آن جهت نگران کننده است که دوره زمانی قرار گرفتن در معرض آلودگی برای رشد اندام جنین کلیدی است.این تحقیق اولین مطالعهای است که تأیید میکند که ذرات کربن واقعاً به جنین آسیب میرساند. منجر به پیامدهای منفی هنگام تولد و بروز بیماری در مراحل بعدی زندگی کودک میشوند .
همواره در تلاش است که با محصولات مناسب و به روز ؛ راهگشای مسیری سبز و سرشار از سلامتی و طول عمری با کیفیت بالا را برای همه ی ایرانیان عزیز فراهم نماید . تماس با ما
به امید زندگی بهتر و فردایی روشن برای همه
دیدگاه خود را بنویسید